07 • 05 • 2015

Sprīdīša piedzīvojumi kokos

IMG 1348

Tā nav tikai kārtējā jautrā skēršļu trase lieliem un maziem. Tas ir piedzīvojums ceļā uz Laimīgo zemi, kuras šķēršļus un pārbaudījumus var veikt, iejūtoties Annas Brigaderes radītajā Sprīdīša tēlā. Tā ir Gaisa taka, jo pacēlusies astoņus un desmit metrus virs zemes, lai sniegtos arvien tuvāk priežu galotnēm. Tas ir dēku pilns ceļojums, jo AS  „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā Tērvetes dabas parkā visi interesenti aicināti apmeklēt nupat atklātās „Laimīgās zemes Gaisa takas”, kas taku ceļotājiem sola tikšanos ar Meža māti un Lutausi, drosmīgākie varēs mēroties spēkiem un uzveikt pašu Nelabo un ļauties citiem aizraujošiem pārbaudījumiem.

„Gaisa takās bija diezgan bailīgi iet,” atzīst vienpadsmitgadīgais Jānis, „bet, mēs ar brālēniem šīs takas pārvarējām!” Deviņus gadus jaunajam Tomam baļķu un lāpstu posms šķita bailīgākais. „Mums šīs takas ļoti patika un cerams, ka drīz tiksim atkal atpakaļ uz Tērvetes dabas parku izmēģināt visus pārējos Gaisa taku posmus!”

„Mamma mani netraucē! Mamma mani atbalsta un palīdz saņemties, lai varu pabeigt visu trasi un tikt līdz Gulbīša nobraucienam!” teic septiņgadīgais Daniels, kurš cieši turas līdzās savai mammai Gaisa taku lielajā lokā.

Gaisa taku apmeklējumam nav vecuma ierobežojumi, taču ir noteikti auguma ierobežojumi - trasē tiek laisti bērni, kuru augums ir sasniedzis 120 centimetrus. Par drošību trasē rūpējas pieredzējušie instruktori un Baltijas valstīs pirmā ieviestā „Saferoller” drošības sistēma, kura ir īpaša ar savu augsto drošības pakāpi, izslēdzot iespējamību apmeklētājam pašam nejauši atsprādzēties no drošības sistēmas. Apmeklētājs var uzāķēties un noāķēties no drošības troses tikai tam paredzētajās vietās - trases sākumā un beigās instruktora uzraudzībā. Turklāt drošības sistēma ir piemērota arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Lai apskatītu un izbaudītu visas Tērvetes dabas parka piedāvātās izklaides un apskates objektus, gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem ar vienu dienu var nepietikt. Takas un taciņas, kas caurvij parka teritoriju, aizved apmeklētājus īstā piedzīvojumā pasaku valstībā. Pa takām ērti var pārvietoties ejot, skrienot, braucot ar divriteni, stumjot bērnu ratiņus, kā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem pārvietošanās parkā nesagādās grūtības. Tomēr, ja spēki izsīkst, parka teritorijā brauc arī īpašais Pasaku bānītis.